מידע מורחב

מידע מורחב

שיטות אלקטרומגנטיות (EM methods) משמשות בתחומי איכות הסביבה, גיאולוגיה וארכיאולוגיה, ובשנים האחרונות - גם חקלאות. שיטות אלו פותחו לצורך מדידת המוליכות החשמלית של תת הקרקע. כיוון שהמוליכות החשמלית משתנה עם השתנות הרכב התווך, לדוגמא, תכולת המים והמינרלים, חללים, סדקים ופרמטרים שונים נוספים, ניתן לקבל מפת התפלגות של המוליכות החשמלית בתת הקרקע. השיטות מבוססות על השראה מגנטית ואינן מצריכות מגע ישיר עם קרקע, דבר המקל על עבודת השדה. 

השיטות האלקטרומגנטיות פותחו לראשונה בשנות העשרים של המאה הקודמת בסקנדינביה, בארה"ב ובקנדה כשיטות למיפוי מרבצי מתכות. עד שנות השישים של המאה הקודמת בוצעו מדידות באמצעות מכשירי EM על ידי שידור וקליטה באופן רציף בתדירות אחת. בהמשך, פותחו מערכות המשדרות במספר תדירויות במקביל, וקולטות במספר חיישנים במקביל, על מנת לאפשר שיחזור חתך עומק של תכונות הקרקע הנמדדת.

מערכות EM המשדרות וקולטות בו זמנית, ומאפשרות קבלת חתך עומק בעזרת שינוי תדירות העבודה, נקראות מערכות (Frequency Domain Electro Magnetic (FDEM. בשנות השישים נעשו ניסיונות ראשונים לבנות מערכות הקולטות את תגובת תת הקרקע בין הפסקות בשידור של המכשיר. גישה זו החלה לצבור תאוצה מאז שנות השבעים. מערכות EM המודדות את שינוי הערך הנמדד בזמן נקראות(Time Domain Electro Magnetic (TDEM. היתרון הבולט של שיטה זו הוא שהאות הנקלט הינו תגובת הקרקע בלבד, ללא הפרעת השדה האלקטרומגנטי הראשוני שמשדר המכשיר.

גיאוטק גיאופיסיקה הנדסית וסביבתית בע"מ
לראות מעבר..